Mart ayı Umumi Hıfzıssıhha Toplantısı Kaymakamımız  Şükrü GÖRÜCÜ Başkanlığında 06.03.2018 saat 10:30’da  Merkezefendi Kaymakamlığı toplantı salonunda komisyon üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi

Toplantı Gündeminde;

Kolon kanserleri, dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir. Sağlık Bakanlığının istatistiklerine göre ülkemizde de en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında kolon (kalın bağırsak) kanseri yer almaktadır. Kolon kanserinin her yaşta görülme riski olsa da en sık 50 yaşından sonra ve 20 kişiden 1’inde  gözlenmektedir. Cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde ise tüm kanserler arasında kolon kanseri erkeklerde üçüncü sırada yer almaktadır. Gelişmiş ülkelerde, kolon ve rektum kanseri oranı, gelişmekte olan ülkelere göre 4 ile 10 kat daha fazladır. Kolorektal kanserin nedenlerini; yaşam tarzı, çevresel etkenlerdeki değişiklikler ve kalıtsal genetik faktörler olarak sıralanabilir.

Genetik özellik taşımaktadır. Birinci derece akrabalarında kolon kanseri ve daha önceki tetkiklerinde polip saptanan hastalar risk grubunu oluştururlar ve yakın takip gerekir.Bunun dışında Yaş,Beslenme,Bağırsak İltihaplanmaları,obazite ve sigara gibi unsurlar tetiklemektedir.

Kolon kanserine yakalanmamış bireylerin korunmasında beslenme tarzları ve yaptıracakları tarama testlerinin büyük bir önemi vardır.Bunun için, her iki cinste 50 yaşından başlamak üzere, tarama testlerinin yapılması önerilmektedir. Ailesinde kolon kanseri olan bireylerde tarama testlerine daha erken yaşta mutlaka başlanılması,

Ulusal Kolerektal Tarama Programı kapsamında; Merkezefendi İlçe  Sağlık Müdürlüğü  Personeli  ve Merkezefendi İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı  Aile hekimliği birimlerinde tarama aralığında bulunan 50-70 yaş arası hedef nüfusun  GGKT ( Gaitada gizli Kan Testi )  testleri yapılmaktadır.İlçe Sağlık Müdürlüğümüzce Tarama kitlerinin lojistiği ve hedef nüfus  taranma oranlarının takibi,tarama testi sonrasında pozitif tanı alan hastaların  sevk zincirinin kontrolü ve yapılmaktadır.Merkezefendi Kaymakamlığı ve Belediye  personellerine  Kolon kanseri farkındalık oluşturulması için eğitim verilmesine ve 16  Mart’ta Nüfus Müdürlüğü önünde Kolon kanseri  ile ilgili stand açılarak  bilgilendirme  yapılmasına  ve broşür dağıtılması konuları görüşüldü.